Product Image

Domaine des Terres de Velle | Côte D’Or Pinot Noir – 75cl

Domaine des Terres de Velle | Côte D’Or Pinot Noir – 75cl

Deze Bourgogne Pinot Noir is gemaakt van twee zeer verschillende maar complementaire percelen. Enerzijds is de ”Champ l’Huillier”, in Corpeau, net onder Puligny-Montrachet, met een behoorlijke hoeveelheid klei, waar de Pinot Noir zijn fruitige karakter van krijgt. Aan de andere kant is het ”Montpoulains”, een perceel van de vlakten van Volnay, met 45 jaar oud wijnstokken, waardoor de wijn een uitstekend karakter en structuur heeft.

De druiven worden met de hand geplukt, na het ontstelen worden de druiven in een roestvrijstalen tank geplaatst voor een koude maceratie voor de fermentatie gedurende 7 tot 10 dagen. De natuurlijke alcoholische fermentatie begint en de pulp wordt regelmatig over het sap gepompt. Na 2 tot 3 weken later gaat het heldere sap in Franse eikenhouten vaten. Voor deze cuvée gebruiken we ongeveer 10% nieuwe eikenhouten vaten. Volgens de Bourgondische traditie, vind malolactische fermentatie op natuurlijke wijze plaats in de vaten. Na 12 tot 15 maanden, is de wijn klaar om gebotteld te worden en zonder filtratie en volgens de gunstige periode van de maankalender.

Puur fruit, duidelijk rode bes en kersen, aards, een krachtige neus. De smaak is ook weer duidelijk rode bes, mondvullend, sappig met goede tannine.

Over de het wijnhuis

Fabrice en Sophie Laronze zijn sinds 2009 de eigenaren van Domaine De Terres de Velle in Auxey-Duresses, een voormalige watermolen aan het riviertje de Velle.

Voordat zij startten met hun eerste eigen wijnbedrijf, deden de Laronzes beiden de nodige ervaring op in de wijnwereld. Fabrice studeerde oenologie in Beaune en Montpellier en werkte bij domaine Lejeune in Pommard en later bij Alex Gambal. Sophie trad na een carriére bij négociant Albert Bichot in Beaune en een functie bij Tonnelerie de Mercurey in 2004 eveneens in dienst bij Alex Gambal.

Gebruikmaken van de zwaartekracht

Fabrice en Sophie willen bij het maken van hun wijnen zoveel mogelijk rekening houden met de natuur. Zij werken dus met natuurlijke onkruidbestrijders en bewaken de biodiversiteit in de wijngaard met zorg (lutte raisonnée). De druiven worden met de hand en op het juiste moment van rijpheid geplukt. Bij de vinificatie richten Fabrice en Sophie zich vooral op het behoud van fruit in de wijn. De wijnen worden niet gefilterd en zijn overgestoken met behulp van zwaartekracht. Tijdens rijping op vaten ligt de wijn sur lie. Bij het hele proces van wijnmaken houden de Laronzes rekening met de stand van de planeten.

De wijnen rusten vervolgens op eiken vaten. Het percentage nieuw hout verschilt per appellatie, gemiddeld 10-15%. In totaal worden er jaarlijks zo’n 25.000 flessen gebotteld op Domaine Des Terres de Velle. De verhouding witte en rode wijn is fifty/fifty.

In Stock

23.99